Întors la Washington, Trump își corectează declarațiile de la Helsinki

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări marţi că recunoaşte concluziile serviciilor secrete americane potrivit cărora Rusia s-a amestecat în campania prezidenţială din 2016, căutând astfel să potolească o controversă aprinsă după summitul său de luni cu Vladimir Putin, relatează AFP.

Locatarul Casei Albe a revenit asupra declaraţiilor sale, considerate prea conciliante faţă de liderul de la Kremlin.

El a spus că s-a exprimat prost la Helsinki, atunci când a declarat că nu are vreun motiv să nu creadă dezminţirile lui Putin cu privire la amestecul Moscovei în alegerile americane.

”Am acceptat concluziile serviciilor noastre de informaţii potrivit cărora Rusia s-a amestecat în alegerile din 2016”, a declarat Trump, insistând asupra ”respectului” său faţă de agenţiile federale.

Acest amestec al Moscovei ”nu a avut niciun impact” asupra rezultatului scrutinului, în care miliardarul republican a obţinut o victorie, a adăugat Trump.

Şeful statului american a declarat că a spus o frază-cheie în conferinţa sa de presă, uitând să pună particula negativă, ceea ce a dat un sens opus mesajului său.

Trump a spus luni, la Helsinki, ”nu văd niciun motiv ca Rusia să fie (cea care a procedat la acest amestec)”.

Marţi el a dat asigurări că voia de fapt să spună aşa: ”Nu văd niciun motiv ca Rusia să nu fie cea care a procedat la acest amestec”.

Preşedintele american Donald Trump s-a confruntat cu un val de critici când s-a întors acasă de la întâlnirea cu Vladimir Putin, chiar şi din partea parlamentarilor republicani, iar marţi a pus asta pe seama a ceea ce el consideră o presă antagonistă, relatează DPA.

Trump a postat pe Twitter că întâlnirea sa de luni, în care nu a replicat la negarea de către Putin a amestecului rus în alegerile americane, a fost „chiar mai bună” decât summitul NATO de săptămâna trecută, unde i-a antagonizat pe aliaţii SUA.

„Din nefericire, nu se transmite acest lucru, ştirile false au luat-o razna!”, a scris el pe reţeaua de socializare.

Trump l-a numit pe John Brennan o „persoană foarte rea”, după ce fostul director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) l-a acuzat de trădare, informează site-ul de ştiri Axios.com.

„Cred că Brennan este un tip foarte rău şi, dacă ne uităm, multe lucruri rele s-au întâmplat sub supravegherea sa. Cred că este o persoană foarte rea”, a declarat Donald Trump într-un interviu acordat postului Fox News.

John Brennan, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), a catalogat „trădătoare” şi „imbecile” afirmaţiile lui Donald Trump. „Nu sunt altceva decât declaraţii trădătoare. Nu doar că sunt afirmaţii imbecile, el este în totalitate sub controlul lui Vladimir Putin. Unde sunt patrioţii republicani?”, a transmis John Brennan prin Twitter.

Liderul american a fost marţi gazda unor membri ai Congresului, dar Casa Alba nu a divulgat amănunte privind agenda. Întâlnirea de la ora 18.00 GMT a fost singura pe ziua de marţi pentru Trump, care a aterizat luni seară la Washington după summitul de la Helsinki.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *