Mituitorul lui Darius Vâlcov, contracte cu statul de 55 de milioane de euro numai în acest an / Fostul şofer al lui Vâlcov: Sorin Păduraru mi-a pus în portbagaj o geantă în care erau între 1,6 şi 2 milioane lei

Compania Condor Păduraru din Slatina a încheiat în acest an 22 de contracte cu statul în valoare de 55 de milioane de euro, potrivit unei monitorizări realizate de Newsmaker.ro pe baza SEAP.

Ultimul contract de peste 6,5 milioane de euro a fost semnat cu Compania de Apă Olt pe data de 29 septembrie 2020 şi vizează lucrări de canalizare în comunele Drăgăneşti şi Dăneasa din judeţul Olt.

Un contract similar de 6,4 milioane de euro a fost semnat tot cu Compania de Apă Olt pe data de 25 septembrie 2020. E vorba de  lucrări de canalizare în comunele Şerbăneşti şi Crîmpoia din judeţul Olt. De notat că acest contract a fost adjudecat în urma unei licitaţii la care a participat doar compania Condor Păduraru. Ambele contracte sunt cu fonduri europene.

A cui e compania Condor Păduraru din Slatina.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma aparţine lui Ion C. Păduraru (67 de ani), cu 34 %, lui Cristian Păduraru (39 de ani), cu 33 % şi lui Sorin Alexandru Păduraru (41 de ani), tot cu 33 %.

Cine e Sorin Păduraru.

Este cel care l-a denunţat la DNA pe fostul primar al Slatinei, Darius Vâlcov, fost senator şi ministru PSD şi amic bun cu Liviu Dragnea. Potrivit legii, Păduraru a fost exonerat de răspunderea penală pentru dare de mită întrucât a denunţat fapta înainte ca organul de urmărire penală să afle de ea.


Foto: Sorin Păduraru, mituitorul şi denunţătorul lui Darius Vâlcov; Sursa: https://olt-alert.ro/

În dosarul în care a fost denunţat de Păduraru, Vâlcov a fost condamnat în această vară de Tribunaul Dolj la 6 şi jumătate de detenţie efectivă.

Una dintre şpăgile date de Păduraru a vizat deblocarea plăţilor privind execuţia, pe bani europeni, a lucrărilor de reabilitare a străzilor Lipscani şi Mihai Eminescu din centrul istoric al Slatinei. Este vorba de echivalentul în lei a 100.000 de euro, bani care ar fi ajuns la Darius Vâlcov, potrivit procurorilor.

„În anul 2012, Păduraru Sorin a apelat la Şuşală Lucian Petruţ pentru a interveni pe lângă Vâlcov Darius Bogdan, senator în Parlamentul României şi pe lâgnă Prina Minel Florin, primar al municipiului Slatina, în vederea exercitării acestora pe lângă persoane cu atribuţii de decizie din cadrul Primăriei Slatina pentru deblocarea plăţilor aferente unui contract de execuţie de lucrări pentru reabilitarea unor străzi din centrul istoric al localităţii. În schimbul exercităţii influenţei, Păduraru Sorin Alexandru i-a dat lui Vâlcov Darius Bogdan, prin intermediul lui Şuşală Lucian Petruţ, echivalentul în lei a 100.000 euro”, se arată în referatul procurorilor DNA.

Anchetatorii mai spun că, potrivit denunţului formulat de Păduraru, Vâlcov a mai primit de la el alte 1,7 milioane de lei, tot pentru exercitarea influenţei în urma căreia Condor Păduraru SRL să primească banii la timp în cadrul unui contract derulat cu Compania de Apă Olt, tot pe fonduri europene.

La proces, fostul şofer al lui Darius Vâlcov, Lucian Şuşală, a declarat:

În anul 2014, Sorin Păduraru mi-a pus în portbagaj o geantă din material textil de culoare închisă, destul de voluminoasă, pe care am dus-o în apartamentul (lui Vâlcov – n.r.), unde am şi numărat banii care se aflau în ea. Erau între 1,6 şi 2 milioane lei, nu îmi aduc aminte exact. Geanta cu bani am lăsat-o în apartament şi nu ştiu ce s-a întâmplat cu ea. (…) Număram de fiecare dată banii, pentru că atunci când mă întâlneam cu Darius Vâlcov trebuia să îi spun câţi bani erau şi de la cine„, a declarat Şuşală.


Foto: Darius Vâlcov; Sursa: https://stirileprotv.ro/

Într-un alt dosar de corupţie, Darius Vâlcov a primit 8 ani de detenţie, însă sentinţa a pusă în discuţie după decizia CCR privind nespecializarea completurilor de 3 judecători de la ÎCCJ în judecarea dosarelor de corupţie. Acum, Înalta Curte aşteaptă lămuriri de la Curtea de Justiţie a UE dacă să ţină cont sau nu de decizia CCR.


Foto: Ion Aliman, fostul primar din Deveselu (dreapta), dând mâna cu fostul ambasador al SUA, Hans Klemm; https://romania.europalibera.org/

Potrivit presei locale, Sorin Păduraru l-a denunţat şi pe fostul primarul PSD din Deveselu, Ion Aliman. Păduraru a admis la DNA că Aliman i-a cerut mită 50.000 de lei reprezentând un comision de 5 % din valoarea unui contract pentru modernizarea drumului militar care duce la Scutul militar anti-rachetă.

În septembrie, în plină campanie electorală, Ion Aliman a murit de Covid-19, însă nu a mai fi putut fi retras de pe buletinele de vot şi a câştigat post-mortem alegerile din Deveselu. Victoria a fost sărbătorită la cimitir de susţinătorii lui. Ştirea realegerii primarului mort din Deveselu a făcut înconjurul planetei, ziare precum El Mundo scriind despre subiect. Vezi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *