Război total între pesediști! Primarul Craiovei Olguța Vasilescu încearcă să recupereze peste 2 milioane de euro de la Tel Drum-ul lui Liviu Dragnea

Judecătorul sindic de la Tribunalul Teleorman, Mariana Nuţi Dobrin, a obligat administratorul judiciar al Tel Drum, Casa de Insolvență Transilvania (C.I.T.R.) Filiala Ilfov S.P.R.L., să analizeze creanţa Primăriei Craiova la Tel Drum (aflată în insolvență) de aproape 11 milioane de lei (peste 2 milioane de euro), reprezentând penalităţi contractuale datorate întârzierii, potrivit motivării deciziei Tribunalului Teleorman publicate în Buletinul procedurilor de insolvență. 

De unde a plecat totul. Timeline cu istoricul datoriei Tel Drum către Primăria Craiova. 

30 octombrie 2013: asocierea de firme Tel Drum SA – T Dancor Romconstruct SRL – Imob Lux Construct SRL (denumire schimbată în SC Imob Infrastructura SRL) –  Garden Center Grup SRL, cu lider de asociere Tel Drum, a  semnat cu Primăria Craiova, condusă pe atunci de Olguța Vasilescu de la PSD, un contract în valoare de 10 milioane de euro pentru reabilitarea a 3 străzi din Craiova: Bariera Vâlcii, Râului și Caracal. 

Foto: primarul Craiovei, Olguța Vasilescu; sursa. zf.ro

Contractul a fost finanțat cu fonduri europene cu o valoare totală de aproape 55 de milioane de lei, din care aproape 42 de milioane de lei reprezentau finanţare nerambursabilă, aproape 2,5 milioane de lei reprezentau contribuţia Primăriei Craiova, iar diferenţa de aproape 10,5 milioane de lei reprezenta TVA. 

30 noiembrie 2015: La termenul de finalizare prevăzut în contract, lucrările nu erau însă finalizate pe arterele Bariera Vâlcii și Râului.

Abia, în iunie și iulie 2016, după 253 de zile în cazul străzii Bariera Vâlcii și după 126 de zile întârziere în cazul străzii Râului, lucrările au fost terminate.

Penalități de întârziere

Prin urmare, primăria Craiova a perceput penalități de întârziere, potrivit contractului. „În cazul în care din vina sa exclusivă executantul (asocierea condusă de Tel Drum – n.r.) nu poate să-şi îndeplinească obligaţiile asumate prin contract, respectiv depăşeşte termenul/termenele de execuţie, atunci achizitorul (Primăria Craiova – n.r.) este îndreptăţit de a deduce din preţul contractului, ca penalităţi, o sumă echivalentă cu o cotă procentuală din preţul contractului ofertat pe fiecare stradă, respectiv 0,1 % pentru fiecare zi de întârziere, până la îndeplinirea efectivă a obligaţiilor asumate prin contract”, se arată în contractul dintre Tel Drum și Primăria Craiova. 

Valoarea totală a penalităților a fost de peste 6,5 milioane de lei: peste 3, 1 milioane de lei penalităţi calculate pentru strada Bariera Vâlcii, pentru 253 zile întârziere şi, respectiv, aproape 3,5 milioane de lei penalităţi calculate pentru strada Râului, pentru 126 zile întârziere.

Bani europeni pierduți

În plus, primăria Craiova a arătat că a pierdut peste 3,1 milioane de lei din finanțarea europeană nerambursabilă întrucât constructorul a întârziat finalizarea lucrarilor. Prin urmare, potrivit contractului, Primăria Criaova a solicitat această sumă de la Tel Drum. 

Dacă, din vina exclusivă a executantului, lucrările sunt executate cu întârziere iar acest fapt conduce la pierderi parţiale sau totale ale sumelor nerambursabile la care Municipiul Craiova are dreptul prin contractul de finanţare nr. 3336/24.07.2012, încheiat cu AM POR şi ADR Sud-Vest Oltenia, aceste sume vor fi recuperate de la executant până la valoarea maximă a finanţării nerambursabile”, se arată în contractul dintre Tel Drum și Primăria Craiova. 

La aceste sume – penalități de întârziere de peste 6,5 milioane de lei plus finanțarea europeană nerambursabilă de peste 3,1 milioane de lei pierdută – se adaugă peste 1 milion de lei, reprezentând 30 % din garanția de bună execuție blocată de primărie, potrivit contractului. Primăria Craiova poate emite pretenții asupra garanției de bună execuție în acest an, după perioada de garanţie a lucrărilor de 60 de luni calendaristice.

Pe scurt: peste 10,8 milioane de lei, adică aproape 2,2, milioane de euro, se află în litigiu între Primăria Craiova, condusă de Olguța Vasilescu, vicepreședinte PSD, și Tel Drum, despre care procurorii DNA susțin că ar fi controlată de fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. 

Foto: Liviu Dragnea; Sursa: g4media.ro

29 ianuarie 2018: Tribunalul Teleorman a dispus intrarea în insolvență a companiei Tel Drum. 

21 martie 2018: Primăria Craiova a depus la Tribunalul Teleorman o cerere de admitere a creanţelor prin care solicita înscrierea la masa credală a societăţii Tel Drum SA cu suma de peste 10,8 milioane de lei, adică aproape 2,2 milioane de euro.

18 decembrie 2019: Tribunalul Teleorman a dispus respingerea cererii primăriei Craiova. 

3 iulie 2020: Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul Primăriei Craiova și a dispus ”trimiterea cauzei administratoului judiciar pentru verificarea creanţei contestatoarei constând în penalităţi contractuale datorate întârzierii”.

18 februarie 2021: Administratorul judiciar al Tel Drum a actualizat Tabelul preliminar al creanţelor aparţinând societăţii Tel Drum SA și a înscris o creanță a AMCO (fosta bancă comercială Intesa San Paolo România SA), dar nu a înscris și creanța Primăriei Craiova de aproape 2,2 milioane de euro. 

Mai departe, Primăria Craiova a formulat contestație la judecătorul sindic de la Tribunalul Teleorman împotriva Tabelului preliminar actualizat publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență și a solicitat instanţei ”să dispună refacerea tabelului preliminar actualizat al creanţelor în sensul modificării înscrierii în tabelul preliminar actualizat a creditorului Primăria municipiului Craiova cu suma de 10.825.636,06 lei”.

30 iunie 2021: judecătorul sindic de la Tribunalul Teleorman a admis contestație primăriei Craiova și a obligat ”administratorul judiciar să analizeze creanţa contestatoarei constând în penalităţi contractuale datorate întârzierii”.

Decizia nu este însă de definitivă, putând fi apelată de Tel Drum la Curtea de Apel București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *