Unul dintre cei 17 românii de pe nava Westerdam ce a acostat în Cambogia vine în țară

Unul dintre cei 17 români aflați la bordul navei de croazieră Westerdam, care a acostat în Regatul Cambodgiei în condițiile epidemiei de coronavirus, a plecat spre casă, a anunțat Ministerul român de Externe. Toți membrii echipajului și pasagerii au fost supuși testelor și a fost infirmat coronavirusul, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, vineri seara, că din datele obținute de către reprezentanții Ambasadei României la Hanoi (acreditată și pentru Cambodgia), toți pasagerii și membrii echipajului acostat în Regatul Cambodgiei au fost supuși testelor medicale, acestea infirmând existența vreunui caz de infectare cu coronavirus.

În prezent, pasagerii sunt transferați în capitala Cambodgiei, Pnom Penh, de unde vor fi îmbarcați pe diferite linii aeriene pentru a reveni în țările de domiciliu, respectiv de reședință.

Costurile aferente transportului internațional vor fi suportate de către proprietarul vasului de croazieră.

„Până la acest moment, un cetățean român a fost îmbarcat din Pnom Penh către România. Conform informațiilor comunicate de autoritățile locale, membrii echipajului (inclusiv cei 8 cetățeni români) vor rămâne la bordul navei Westerdam”, a transmis, vineri, MAE.

Ambasada României la Hanoi menține legătura în permanență cu autoritățile implicate în gestionarea situației și va acorda asistență consulară, în limita competențelor legale, dacă situația o va impune, spune MAE.

Pasagerii şi membrii echipajului de pe vasul de croazieră Westerdam, printre care şi 17 români, au debarcat, vineri, în portul Sihanoukville, din Cambodgia. În ultimele două săptămâni, Japonia, Taiwan, Thailanda şi Filipine nu au permis vasului să intre în porturile lor de teama noului coronavirus, după ce vasul a făcut la un moment dat, în itinerariul său, o escală la Hong Kong. Asta, în ciuda faptului că la bordul său nimeni nu a prezentat în acest timp simptome de boală.

Vineri, însă, pasagerii de pe Westerdam au primit permisiunea de a debarca în Cambodgia. Cele 2.000 de persoane de la bordul vasului, printre care și 17 români, au fost primite în Cambodgia chiar de premierul Hun Sen, potrivit Globalnews.ca.

Starea de sănătate a cetățeanului român infectat cu coronavirus la bordul vasului de croazieră Diamond Princess este bună

În ceea ce privețte starea de sănătate a cetățeanului român infectat cu coronavirus la bordul vasului de croazieră Diamond Princess este bună. El este supus în Japonia unor teste medicale suplimentare, informează într-un comunicat Ministerul român de Externe.

Până la acest moment, nu au fost confirmate cazuri noi de infectare cu coronavirus printre cetățenii români, mai anunță MAE.

Un reprezentant al Ambasadei României la Tokyo s-a deplasat, vineri, la unitatea medicală în care este internat cetățeanul român infectat cu coronavirus și a primit date despre starea pacientului.

De asemenea, Ambasada României la Tokyo rămâne în contact atât cu autoritățile nipone, cât și cu cetățenii români, acordând asistență consulară în limita competențelor legale, precizează MAE.

Românul infectat cu coronavirus se număra printre cei 17 cetățeni români – 15 membri ai echipajului și doi pasageri – aflați la bordul vasului de croazieră Diamond Princess. Vasul a fost plasat în carantină într-un port din Japonia din data de 4 februarie, după ce au fost depistate la bord persoane infectate cu noul virus apărut în China.

Românul a fost diagnosticat joi cu noul tip de coronavirus din China, a fost debarcat și dus la spital. Românul făcea parte din echipaj și lucra de 10 ani pe vasul de croazieră Diamond Princess. Acesta era angajat la bucătărie. Soția sa face și ea parte din personalul de bord.

Românul de pe nava de croazieră Diamond Princess infectat cu coronavirus este din Bascov, județul Argeș, a declarat primarul din localitate. Bărbatul, în vârstă de 41 de ani, nu a mai venit însă acasă de șase ani.

Familia a solicitat dreptul de protecție a imaginii și a rugat ca MAE să fie singura sursă de informații despre starea românului.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au spus, joi, că nu este vorba despre un caz sever, dar românul va fi tratat oricum în Japonia. La rândul său, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat la Digi24 că nu se pune problema ca acesta să fie adus în România până nu se vindecă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *