Record de căldură în Europa. În Arctica, renii au invadat tunelurile rutiere. Nici în America nu e mai bine

Autorităţile norvegiene i-au îndemnat pe conducătorii de automobile să dea dovadă de vigilenţă pe şosele din cauza renilor care, în urma valului de căldură din nordul ţării, se refugiază în număr mare în tunelurile rutiere, în căutarea unor zone umbrite şi puţin mai răcoroase, informează AFP.

„Este foarte cald de câteva săptămâni în nordul Norvegiei. Animalele se retrag în zone mai răcoroase”, a explicat joi pentru AFP Tore Lysberg, un manager de la Statens Vegvesen, agenţia guvernamentală norvegiană a drumurilor.

„Atât renii, cât şi oile se refugiază în tuneluri şi în zone umbrite pentru a răcori”, a subliniat el.

Deşi fenomenul nu este unul nou, el a devenit de actualitate în acest an din cauza creşterii spectaculoase a valorilor de temperatură.

Recorduri sezoniere au fost înregistrate miercuri în regiunile nordice ale ţării de Institutul de meteorologie al Norvegiei: o temperatură de 31,2 grade Celsius a fost raportată în comitatul Finnmark, renumit pentru turmele sale de reni şi situat dincolo de cercul polar arctic.

Regiunea a devenit atât de caldă încât a cunoscut de la începutul anului şi până acum 12 nopţi aşa-zis „tropicale”, cu temperaturi nocturne de peste 20 de grade Celsius, potrivit Institutului de Meteorologie al Norvegiei.

Deşi niciun accident grav implicând animale nu a fost semnalat pentru moment, Statens Vegvesen, care consideră că situaţia actuală reprezintă „o provocare”, şi-a înmulţit mesajele publice pentru sensibilizarea conducătorilor auto.

Această agenţie guvernamentală ar trebui să primească în zilele următoare şi o mână de ajutor din partea vremii, meteorologii prognozând o revenire a temperaturilor la valori considerate normale începând din acest weekend.
Două noi incendii de pădure au izbucnit joi în Letonia, unul dintre acestea distrugând peste 220 de hectare într-o zonă mlăştinoasă din apropierea frontierei estoniene, în regiunea Mazsalaca, potrivit AFP.

Zona nu este accesibilă decât pe cale aeriană şi doar două elicoptere, unul leton şi unul eston, încearcă să stingă flăcările aruncând tone de apă peste flăcări. Focul continuă să avanseze, a precizat Zigmunds Jaunkikis, din cadrul direcţiei pădurilor, potrivit agenţiei de presă LETA.

Recordul de căldură în Europa ar putea fi depăşit în Portugalia şi Spania

Meteorologii avertizează că recordul pentru cea mai ridicată temperatură din istoria Europei ar putea fi depăşit în următoarele zile, scrie BBC.

Actualul record, de 48 de grade Celsius, a fost înregistrat în Atena, în iulie 1977. Temperaturile sunt în creştere în Spania şi Portugalia, susţinute de un curent de aer cald venit din Africa.

Recordul în Portugalia este de 47,4 grade Celsius, în 2003, iar în Spania în iulie anul trecut au fost înregistrate 47,3 grade Celsius.

Agenţia naţională de meteorologie a Spaniei a emis o avertizare valabilă până duminică, comunicând că valul de căldură va fi „în mod deosebit intens şi de durată în sud-vest”.

Grupul de avertizări meteorologice al Europei, Meteoalarm, a emis deja cod roşu de caniculă, însemnând temperaturi foarte periculoase care pot pune în pericol vieţi, pentru cea mai mare parte a sudului Portugaliei şi pentru provincia Badajoz din Spania.

De asemenea, Italia a emis cod roşu pentru partea de centru şi nord, care include oraşele turistice Roma, Florenţa şi Veneţia.

Meteogroup, o organizaţie privată meteorologică, a comunicat că există o şansă de 40% să fie egalat recordul de 48 de grade Celsius de la Atena şi o şansă de „25-30%” să fie depăşit.

Record de căldură în temuta Vale a Morţii din California, pentru al doilea an consecutiv

Pentru al doilea an consecutiv s-a înregistrat o medie record a temperaturilor în cursul lunii iulie în celebrul Parc Naţional californian Death Valley (Valea Morţii), luna iulie 2018 devenind „cea mai fierbinte lună din istorie”, informează miercuri Live Science care citează un material publicat în ultimul număr al revistei Forbes.

Climatologul Brian Brettschneider, de la Universitatea Alaska din Fairbanks, este autorul materialului care urmează să fie evaluat şi probabil confirmat de Organizaţia Meteorologică Mondială, mai notează Live Science.

Dacă mulţi dintre noi ne plângem deja de „căldură” după ce termometrul arată 30 de grade Celsius, ei bine staţia meteorologică Furnace Creek din Death Valley a înregistrat o temperatură medie de 42,2 grade Celsius pentru luna iulie în Valea Morţii. Mai mult decât atât, în 21 de zile din cele 31 ale lunii iulie, temperaturile maxime din Death Valley au depăşit 48,9 grade Celsius. Recordul doborât, cel al mediei temperaturilor din iulie 2017 din Death Valley a fost de 41,9 grade Celsius.

Valea Morţii este o zonă obişnuită cu vremea extremă. Întreaga zonă se află sub nivelul mării iar norii de ploaie nu ajung niciodată în Valea Morţii fiind blocaţi de lanţul munţilor Sierra Nevada. De altfel, recordul absolut de temperatură pe Pământ a fost înregistrat în Valea Morţii la 10 iulie 1913 şi este de 56,7 grade Celsius (!).
Iulie a fost luna cea mai călduroasă cu care s-a confruntat metropola Montreal după aproape un secol, potrivit serviciilor de meteorologie canadiene, citate joi de AFP.

Temperatura în cel mai mare oraş din Quebec, care s-a confruntat la începutul lui iulie cu un val de căldură soldat cu zeci de victime, a depăşit 30 de grade timp de 11 zile, faţă de o medie de 3-4 zile în mod obişnuit, a declarat pentru AFP Steve Boily, meteorolog la Environnement et changement climatique din Canada.

Temperatura medie la Montreal a atins 24,2 de grade în iulie, faţă de 21,2 grade în mod normal. „O diferenţă de 3 grade este semnificativă”, a precizat el.

Recordul precedent pentru o lună iulie datează din 1921, cu o medie de 24,7 de grade.

În data de 2 iulie 2018, mercurul în termometre a urcat la 35,3 de grade în capitala economică a Quebecului, frizând recordul absolut pentru o lună iulie (35,6), înregistrat în 1953.

Valul de caniculă care a afectat Quebec-ul timp de o săptămână la începutul lunii iulie s-a soldat cu moartea a 70 de persoane, dintre care majoritatea la Montreal, potrivit autorităţilor medicale locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *